Toivepostaus - muhkea torkkupeitto

 Muutama vuosi sitten muhkeat chunky-torkkupeitot olivat iso hitti. Minäkin lämmittelin sellaisen alla - niin kuin puoli sukua😊. Nyt minulta kyseltiin ohjetta muhkeaan torkkupeittooni - joten tässä tulee.



Jos olet lukenut blogiani enemmänkin tiedät, että minä virkkaan - en neulo. Tämä torkkupeitto on yksi ja oikeastaan ainut poikkeus. Vasen käteni ei kestä enää neulomista, pari vuotta sitten vielä vähän. Se ei minua haittaa, sillä virkkaaminen on kivaa ja siitä on tullut se mun juttu. Yritinkin tehdä chunky-torkkupeittoa ensin virkkaamalla, mutta lankaa kului todella paljon ja lopputulos oli liian paksu. Siitä tämä syrjähyppy neulomusten puolelle.

Peitto on todella helppo tehdä. Tarvitaan paksua lankaa, hurjan isot puikot ja hartiavoimia kannatella peittoa - valmis peitto nimittäin painaa. 

Minä tein peiton Adlibriksen Chunky Wool langasta. Lanka on yksisäikeinen 100% villalanka. Lankaa myydään 200 g:n vyyhdissä, sekä yksittäin että viiden vyyhdin pakkauksissa. Pesuohjeena on käsinpesu max 30 asteessa ja tasokuivaus. Tosin villalle riittää usein pelkkä tuuletus. Puikkosuositus on 15-20. Minä käytin pyöröpuikkoa nro 25 - eli kyseessä oli enemmänkin puukepakot kuin puikot. Eikä minusta olisi haitannut, vaikka puikot olisivat olleet vielä suuremmat.



Ohje:

Luo 43 silmukkaa, neulo vuoron perään kerros oikeaa ja kerros nurjaa. Kun lanka loppuu, solmi uusi lanka ja mallaa solmukohta nurjalle puolelle. Solmuja en saanut kovin kauniisti piilotettua, kun en raaskinut tehdä langanvaihtoja pelkästään rivin päissä. Mutta kun en katsele nurjalle puolelle, niin ei häiritse.



Valmis peitto on 110 cm leveä ja 130 cm korkea. Lankaa meni kaiken kaikkiaan kymmenen vyyhteä eli peitto painaa 2 kg! 



Muhkea torkkupeitto sopii mainosti hahtuvalangasta virkkaamani lampunvarjostimen kanssa.




Lämpimiä syyspäiviä! Ja jos vilu tulee, paksuun peittoon on ihana kääriytyä❤️.

Marjukka






Mitä tehdä pienistä pitsiliinoista?

 Pienet pitsiliinat ovat todella suloisia. Isoäidin vanhat pitsiliinat ovat tosi kauniita, mutta niille on vaikea keksiä kivoja käyttötarkoituksia. Näin muutama vuosi sitten kuvan, joka oli ollut Kotiliedessä. Siinä oli vanhat pitsiliinat värjätty mustaksi ja ommeltu yhteen - ja lopputulos oli todella ihana. Kuva jäi kummittelemaan mieleeni - sellaisen pöytäliinan minäkin haluaisin.

Minulla ei ole vanhoja pikkupöytäliinoja, eikä oikein intoa lähteä niitä kirpputoreilta etsimään. Päätin tehdä pikkuliinat itse. Langaksi valitsin Esito virkkauslangan ja siitä värin tummanharmaa. Virkkuukoukkuna minulla oli 2,5. Muukin virkkauslanka sopii mainiosti. Mitä ohuempi lanka ja pienempi koukku, sitä kauniimpi on lopputulos. Minulla ei kädet kestä kovin ohuella langalla virkkaamista, joten tämä oli minulle hyvä valinta.



Virkkasin erikokoisia pitsiliinoja ison kasan. Aina välillä levitin liinat pöydälle ja totesin - lisää tarvitaan. Välillä liinat hautautuivat pitkiksikin ajoiksi keskeneräisten töiden koriin, kunnes muutama viikko sitten päätin saada tämänkin ikuisuusprojektin valmiiksi.

Työn vaikein osuus oli liinojen yhdistäminen. Levitin kaikki liinat lattialle ja merkkasin saman värisillä nuppineuloilla yhdistämiskohdat. Eihän ne liinat pysyneet alkuperäisessä järjestyksessä, mutta sain ne kuitenkin ihan mukavasti aseteltua. Yksi pitkä ilta siinä ompeluhommassa meni.



Jokainen liina on erilainen. Kaikki ovat pyöreitä - paitsi yksi, joka on neliskanttinen. Virkatessa huomasin, että kauneimpia pitsiliinoja ovat ne, joissa on isoimmat reiät. Ohjeita pitsiliinoihin löytää paljon netistä ja varsinkin Pinterestistä. Kirjastosta löytynee myös hyvin vanhoja virkkauskirjoja, joista löytyy liinojen ohjeita. Suurimman osan ohjeista löysin Pinterestistä. Siellä on paljon ilmaisia kaaviokuvia pitsiliinoihin. Löydät niitä hakemalla esim. crochet doily.


Pinterestistä löytyy myös kivoja ideoita siihen mihin pikkuliinoja voisi käyttää. Alla olevat kuvat ovat Pinterestistä, musta pitsiliina on Kotiliedessä ollut inspiraatiokuvani.

lähde: Pinterest ja Kotiliesi


Valmis pöytäliina on n. 220 cm pitkä ja n. 88 cm leveimmästä kohdasta. Lankaa liinaan meni 450 g. 

Olemme muuttamassa ensi keväänä ja meille tulee uuteen kotiin isompi ruokapöytä. Tätä pöytäliinaa on helppo jatkaa tarvittaessa. Kauneimmillaan liina on minusta silloin kun se paikoitellen roikkuu pöydän reunan yli.


Uusi jumppakassi

 Syksy on täällä ja minun on aika ryhdistäytyä kuntosalikäyntien kanssa. Hain uutta intoa uudella jumppakassilla. 



Käyn kuntosalilla niin, että vaihdan jumppavaatteet jo kotona ja jumpan jälkeen tulen kotiin suihkuun. Joten tarvitsen mukaani jumppatossut, hikipyyhkeen ja juomapullon. Eli jumppakassini ei tarvitse olla kauhean suuri ja mielelläni kannan sitä olkapäällä.

Halusin langasta tukevan, jotta kassi ei roiku maassa hetken kuluttua. Valitsin langaksi Matilda-punoskuteen. Se on vähän ohuempi punoskude, paksuus on noin 4 mm. Langan suosituskoukkukoko on 7, mutta minä käytin virkkuukoukkua nro 8. Jäljen ei tarvitse olla kovin ”tiukkaa”. Jos teet pienemmällä koukulla, lisää ohjeen ketjusilmukkaketjuihin silmukoita - muuten kassista tulee aika pieni tai vaihtoehtoisesti osta enemmän lankaa - yksi kerä ei riitä. Tähän kassiin meni yksi 500 g:n kerä lähes kokonaan.

 


Ohje:

Lyhenteet:
kjs - ketjusilmukka
ps - piilosilmukka
ks - kiinteä silmukka
p - pylväs
hy1 - hyppää yhden silmukan yli

Tee koukulla 8 ihmesilmukka. Virkkaa ihmesilmukkaan 3 kjs, *p, kjs*, toista * *-väliä vielä 6 kertaa (=8 pylvästä, välissä ketjusilmukat). Sulje kerros piilosilmukalla alun toiseen ketjusilmukkaan.

Siirry piilosilmukalla seuraavaan ketjusilmukkaan. Virkkaa 2 kjs (=pylväs) ja 2 p yhteen, 2 kjs, seuraavaan ketjusilmukkaan 3 p yhteen, 2 kjs*, toista * *-väliä vielä 6 kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla toiseen ketjusilmukkaan.

Virkkaa 4 ks jokaiseen ketjusilmukkaketjuun, sulje kerros ps:lla.

Virkkaa *4 kjs, hy1, ks*, toista * *-väliä kerros loppuun. Korvaa kerroksen viimeinen ketjusilmukkaketju virkkaamalla 2 kjs + pylväs kerroksen ensimmäisen ketjusilmukan kanssa samaan silmukkaan. Näin kerros päättyy viimeisen ketjusilmukkaketjun keskelle.



Virkkaa 4 kjs, tee ks seuraavan kjs-ketjun ympäri (huom! ei silmukkaan vaan silmukoiden ympäri, jolloin kassista tulee vahvempi). Virkkaa kerroksen viimeinen silmukka kuten edellisellä kerroksella.

Virkkaa kuten edellinen kerros kunnes työn korkeus on 35 cm. Virkkaa kerroksen viimeinen ketjusilmukkaketju virkkaamalla 4 kjs ja kiinnitä piilosilmukalla kerroksen ensimmäisen ketjusilmukkaketjun juureen.



Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaketjuun löyhästi 2 ks. 

Virkkaa kerros piilosilmukoita ja virkkaa samalla molemmin puolin kassia d-lenkit sangan kiinnittämistä varten. Päättele lanka.



Minulla oli vanhasta laukusta talteen napattu kiva olkahihna, käytin sen tähän kassiin. Voit myös tehdä hihnan itse esimerkiksi puuvillanauhasta tai polypropeenihihnasta. Leikkaa nauhasta sopiva pätkä (n. 80 cm) ja ompele päät joko suoraan d-lenkkeihin tai vaihtoehtoisesti karabiinihakoihin, jolloin hihnasta tulee irrotettava.




Kaunista kotiin - vanha lipasto ja uusi lampunvarjostin

 Ostin huutokaupasta vanhan aivan ihanan lipaston. Kerroinkin siitä jo kun siivosin käsityötarvikkeitani. Lipasto oli tosi likainen ja näytti kaipaavan kunnostusta. Putsasin lipaston ensin huonekalujen puhdistusaineella ja sen jälkeen vielä pyyhin sen kostealla sienellä. Lipasto näyttää nyt paljon paremmalta. 

Alunperin lipasto on todennäköisesti ollut ruskeaksi petsattu ja lakattu. Alkuperäiseen asuun palauttaminen olisi melko työlästä (ja kallista), joten ainakin toistaiseksi lipasto saa olla näin.




Vanha lipasto on ollut haaveissani jo kauan. Isovanhemmillani oli makuuhuoneessaan vanha iso lipasto, joka oli minusta ihana. Olen nuoresta asti ajatellut, että joskus hankin vanhan lipaston - ja tuossa se nyt on. Tämä on tosi erilainen kuin se isovanhempieni, mutta eihän sitä mikään voikaan korvata.



Laitoin seinään lipaston taakse molempien isovanhempieni valokuvat. Kuvat ovat minulle todella tärkeät. Ylempi kuva on äitini vanhempien hääkuva. Alempi on isäni vanhempien kihlajaiskuva. Kuva on mielenkiintoinen; se on yhdistetty kahdesta eri kuvasta. Kuva on myös hivenen väritetty.  

Kuvien vieressä oleva vanha peilin kehys on matkannut isoisäni vanhempien muuttokuormassa Kanadasta 1920-luvulla. Koristeellinen kehys oli maalattu kullanväriseksi, kun minä sen sain. Väri ei kuitenkaan ollut alkuperäinen. Minä maalasin sen mustaksi. Uloimmat koukerot ovat jääneet matkan varrelle, mutta kehys on silti minusta kaunis ja kertoo sukuni historiasta; isäni isän isä lähti Kanadaan Ontarioon kaivostöihin 1900-luvun alkupuolella. Myös isoisäni on syntynyt Kanadassa. 20-luvun lopulla koko perhe palasi takaisin Karjalaan. Kun sota syttyi, peili matkasi mukana evakkokuormassa ja on nyt tuossa seinällä - jonkin verran hittiä saaneena, mutta paljon nähneenä❤️.



 

Kaunis vanha lipasto ja kauniita muistoesineitä - mukaan sopisi vielä pieni söpö lamppu. Minulla on säilössä vanha Pentikin lampunjalka ja siihen myöhemmin ostamani kulmikas varjostin, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt. Maalasin lampun jalan myös mustaksi samalla maalilla kuin vanhan kehyksen. Varjostimen päälle päätin virkata uuden varjostimen valkoisesta pellavalangasta. Kaunis pellavalanka sopii hienosti vanhojen esineiden tunnelmaan.



Varjostimen mitat:
yläreuna 16 x 10 cm
korkeus 14 cm
alareuna 20 x 14 cm

Ohje:

Virkkaa virkkuukoukulla nro 4 Veera pellavalangasta tai vastaavasta 52 kjs, yhdistä piilosilmukalla renkaaksi. 

1. kerros: kjs ja ks samaan silmukkaan, 2 ks samaan silmukkaan, 8 ks, 2 ks samaan, 2 ks samaan, 14 ks, 2 ks samaan, 2 ks samaan, 8 ks, 2 ks samaan, 2 ks samaan, 14 ks, sulje krs piilosilmukalla

2. kerros: virkkaa ks joka silmukkaan, tee lisäys edellisen kerroksen lisäysten keskelle -  yksi lisäys joka kulmassa.

3. kerros: virkkaa kuten kerros 2

4. kerros: virkkaa korinreuna

5. kerros: virkkaa ks joka silmukkaan

6. kerros: tee ensimmäiseen silmukkaan 4 pylvään popcorn (korvaa ensimmäinen pylväs kolmella ketjusilmukalla), hyppää yli 1 silmukka, 2 kjs, *popcorn, hyppää yli 1 silmukka, 2 kjs*, toista **- väliä kerros loppuun, päätä piilosilmukalla ensimmäiseen popcorniin.

7, 8 ja 9   kerros:piilosilmukalla ketjusilmukkaketjuun, tee popcorn, 2 kjs, *tee popcorn seuraavaan ketjusilmukkaketjuun, 2 kjs*, toista **-väliä kerros loppuun, sulje piilosilmukalla.

10. kerros: Virkkaa kuten edelliset kerrokset, mutta tee kulmissa lisäykset virkkaamalla samaan ketjusilmukkaketjuun kaksi popcornia ja väliin kaksi ketjusilmukkaa.

11. kerros: Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaketjuun popcorn ja väliin kaksi ketjusilmukkaa.

12. kerros: Virkkaa kuten kerros 11.

13. kerros: Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaketjuun 2 ks:aa.

14. kerros: Virkkaa jokaiseen ks:aan ks, paitsi kulmien kohdalla virkkaa kaksi kiinteää silmukkaa yhteen. Katkaise ja päättele lanka.

Pujota varjostin vanhan varjostimen tai varjostinkehikon päälle.

Sekä korinreunuksesta että popcornista löytyy video-ohjeet VirkkausKoulusta.



Jos Sinulla on pyöreä varjostinkehikko, tee alun lisäykset tasaisin välein ympäri työtä, jolloin työ levenee tasaisesti eikä kulmia muodostu. Mittaa joka kerroksen jälkeen, että varjostin on sopiva kehikon päälle. Tee tarvittaessa lisäyksiä, mutta tee ne tasaisesti ympäri työtä. Jatka popcorn-kerroksia kunnes viimeinen kerros on vähän yli alareunan. Virkkaa sen jälkeen kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita. Tee muutama kavennus viimeisellä kerroksella tasaisin välein, jotta alareuna kääntyy hivenen sisäänpäin eikä jää lönköttämään rumasti ulospäin.



Kiva pikkuinen meikkipussi

 Tykkään käyttää laukuissa erilaisia pussukoita pikkutavaroiden kuljettamiseen. Tällä kertaa tein pienen meikkipussin kalalangasta. Ajatuksena oli erityisesti tehdä yhteensopiva pussukka aiemmin tekemäni laukun kanssa.




Tähän pieneen pussukkaan mahtuu avaimet, huulipuna ja pieni peili - ja tilaakin jää vielä.

Ihastuin laukkua tehdessäni pallosilmukoihin. Jotta sain tästä kivasti yhteensopivan laukun kanssa, käytin myös tähän pallosilmukoita ja samaa lankaa. 



Tarvikkeet: 

18-säikeinen kalalanka, värisävy Savi (nro 43)
18 cm vetoketju, musta
ompelulankaa, musta
virkkuukoukku nro 3
ompeluneula
parsinneula

Käytettävät silmukat:
kjs - ketjusilmukka
ks - kiinteä silmukka
ps - piilosilmukka
pal - pallosilmukka 

Pallosilmukka: 
*Ota lanka koukulle, vie koukku silmukasta läpi, ota lanka koukulle, vedä koukku silmukasta.* Toista **-väliä vielä kaksi kertaa, koukulla on nyt seitsemän langankiertoa. Ota vielä kerran lanka koukulle ja vedä koukku kaikista koukulla olevista lankasilmukoista läpi. Tee vielä ketjusilmukka kiinnittämään pallo. Kun otat langan koukulle, vedä lankaa hiukan pidemmäksi. Kannattaa vetää juuri sen verran, kuin itselle tuntuu luonnikkaalta, silloin tulee joka kerran vedettyä saman verran ja palloista tulee saman kokoisia.
Video-ohje löytyy VirkkausKoulusta.


Ohje:
Tee 45 kjs, sulje piilosilmukalla ympyräksi.
Kjs, 44 ks, sulje kerros ps:lla.
Kjs, ks seur. silmukkaan, kjs, hy1, *ks, kjs, hy1*, toista * * -väliä kerros loppuun
3 kjs,  pal jokaiseen kjs:aan (23), myös ensimmäiseen 
Tarkista, että leveys on noin 18 cm eli sopiva vetoketjulle.
Kjs, ks pallosilmukoiden väliin, kjs pallosilmukan päälle, jatka kerros loppuun näin
Toista vuoron perään kahta edellistä kerrosta, kunnes korkeus on 13 cm (pallokerroksia on 9). Virkkaa viimeiseksi kerrokseksi kerros, jolla ei tehdä pallosilmukoita (vaan vuoronperään kjs ja ks). 
Virkkaa kerros ks:ta, yksi ks jokaiseen silmukkaan.
Päättele lanka.






Ompele vetoketju yläreunaan vetoketjun värisellä ompelulangalla. Minä laitoin mustan vetoketjun, koska en löytänyt kalalangan väristä vetoketjua.

Ompele pussukan alareuna kiinni kalalangalla.

Valmista tuli!









Professional Blog Designs by pipdig