Olemme syöneet pitkin kesää ensimmäisiä itse viljeltyjä perunoita ja mikään ei ole tainnut maistua niin hyvältä - minussa syvällä piilevä sisäinen viljelijä alkoi heräillä. Alun perin tarkoituksemme oli tehdä uuden talomme pihasta mahdollisimman helppohoitoinen. Aika pian alkukesästä viljelyinnostus alkoi lisääntyä ja aloin haaveilla viljelyalan kasvattamisesta. Lavapuutarha tuntui meille sopivalta tavalta viljellä. Sen voi perustaa lähes mihin vain, jopa asfaltille.
”Hyppyrimäki” - tästä lähdettiin liikkeelle |
Tonttimme toiseen reunaan läjitettiin talon alta kaivettua savivoittoista maata. Talo on mäen päällä ja läjitysmaasta muodostui tien viereen penger, jota kutsuimme hyppyrimäeksi. Kun lavapuutarhalle mietittiin paikkaa, hyppyrimäki valikoitui parhaaksi - paikka on melko tasainen, joten lavojen sijoittaminen on helpompaa kuin rinteeseen, vesipiste on aika lähellä ja paikka on myös melko aurinkoinen.
Singeli levitettiin kauha-autolla maisemointikankaan päälle. Viimeistely tehtiin haravoimalla pinta tasaiseksi. |
Tarkoituksemme oli istuttaa havuja ja pensaita tontin tähän reunaan ja kattaa maa Lammin singelillä. Singeli on luonnon pyöristämää kiviainesta, josta hieno aines on seulottu pois. Päätimme laittaa myös lavojen alle singeliä. Jos puutarhainnostus lopahtaisi, lavat voisi ottaa pois ja alla olisi samaa maa-ainesta kuin muuallakin. Lisäksi lavojen välien kattaminen kivillä helpottaa myös rikkaruohojen torjunnassa.
Näppärä rakentaa lavat itse. Materiaalia valitessa kannattaa huomioida, että se tulee kosketuksiin elintarvikkeen kanssa. Minä ostin kaupasta valmiita mustaksi käsiteltyjä lavakauluksia, koko 80x120 cm. Laitoin kaksi lavakaulusta päällekkäin ja sen verran lavakaulusten väliin tilaa, että kottikärryillä mahtuu hyvin kulkemaan. Lavakaulusten sisään laitoin lavakauluksille tarkoitetun muotoonommellun maisemointikankaan. Se estää mullan ja singelin sekoittumisen, mutta vesi menee siitä läpi. Huono puoli maisemointikankaassa on se, että maata parantavat madot ja muut eliöt eivät sen läpi pääse. Tosin eipä niitä savessa paljon muutenkaan ole näkynyt. Lopuksi lavakaulukset täytettiin puutarhamullalla.
Tästä pikkuisesta taimesta pitäisi tulla isona komea Mustilanhortensia. |
Ensialkuun lavapuutarhan perustaminen näin syyskesällä tuntui vähän hölmöltä, kun oikein mitään ei vielä pääse istuttamaan. Toisaalta monet puutarhatarvikkeet ovat syksyisin tarjouksessa - minä löysin lavakaulukset 40%:n alennuksella. Useat monivuotiset kasvit ovat myös edullisempia kuin kevään huippusesongissa ja niiden istutuksiin alkusyksy on oivaa aikaa - luonto tarjoaa kasteluapua.
Minä en olisi minä, jollen olisi miettinyt lavapuutarhani ”sisustamista” jo ennen kuin koko puutarhaa edes oli. Halusin ehdottomasti puutarhaan kivan tuolin, jossa voisin huilata puutarhahommien välissä ja istua ihailemassa kasvien kasvua. Tuoli olikin ensimmäinen hankintani. Odotan jo ensi kesän aamuhetkiä, kun työnnän saappaat jalkaan ja kävelen kahvimukin kanssa puutarhaan… olisipa kärsivällisyys hyveeni.
Tuolin kaveriksi tarvitaan myös pieni pöytä ja sen päätin tehdä itse kierrätysmateriaalista. Naapurista löytyi puretusta takasta talteen otettuja vanhoja tiiliä. Ne ovat tosi kauniita. Olen jo jonkin aikaa miettinyt mihin niitä voisi käyttää ja nyt löytyi oiva paikka. Ladoin tiilistä kehikon pöydälle ja ”pöytälevyksi” laitoin vanhan ruostuneen saunapadan kannen. Se on reunasta hiukan ruostunut puhki, mutta reiästä sadevesi pääsee valumaan pois. Pöydästä tulikin puutarhan katseenvangitsija - ihanan rustiikkinen melko modernien lavakaulusten viereen.
Puutarhan perälle istutin kolme mustaviinimarjapensasta. Tuolin takana kivien vieressä on kaksi Mustilan hortensiaa. Niiden pitäisi kasvaa noin 2,5 metriä korkeiksi pensaiksi ja tuoda suojaisaa tunnelmaa puutarhaan. Auringon puolelle rinteeseen istutettiin tarhakatajaa sekä lamoherukkaa. Lokakuussa aion tehdä ensimmäisen lavaistutuksen ja laittaa talvivalkosipulia kasvamaan.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti