Kohta on taas se aika, kun kuusenkerkät ovat parhaimmillaan. Muutettuamme tänne metsän reunaan olen innostunut kaikennäköisestä uudesta - viime vuonna keräsin ensimmäisen kerran kuusenkerkkiä. Kuusenkerkkä on kuusen nuori verso. Se on varsinainen vitamiinipommi - siinä on paljon C-vitamiinia ja monia muita hivenaineita ja antioksidantteja. Sopiva aika keräämiseen on alkukesästä touko-kesäkuussa, kun kerkkä on vielä pehmeä ja kirkkaan vaaleanvihreä.
Kuusenkerkkä maistuu jännästi vähän sitruunaiselta. Maku on raikas ja tuleehan siitä vähän metsäinenkin fiilis. Kuusenkerkkää voi käyttää monella tapaa - tunnetuin ohje lienee kuusenkerkkäsiirappi. Minä tein kuusenkerkkäsuolaa sekä -mehua. Jonkun verran laitoin myös pakkaseen ihan sellaisenaan käytettäväksi talvella pahimpana flunssakautena vaikka smoothien joukossa.
Kuusenkerkkäsuola
Jauhoin kuusenkerkkiä ja suolaa sauvasekoittimella, laitoin mössön leivinpaperin päälle huoneenlämpöön kuivumaan ja kun seos oli kuiva, laitoin sen pieniin puhtaisiin lasipurkkeihin. Suolaa voi käyttää melkein mihin vaan. Minun suosikkini se on erityisesti kalan, paistetun kananmunan ja jogurttikastikkeen mausteena. Nykyisin lempparikastikkeeni grillatun tai savustetun lohen kanssa valmistuu sekoittamalla islantilaiseen jogurttiin limen mehua ja kuusenkerkkäsuolaa. Vielä pari pyöräytystä mustapippuria myllystä ja kastike on valmis - helppoa ja hyvää.
Kuusenkerkkämehu
Kuusenkerkkämehuun löytyy useita ohjeita. Minä mukailin löytämiäni ohjeita ja tein mehun näin:
Ei kommentteja
Lähetä kommentti