Kevätiloa ja pääsiäiskoristeluja

 Kevät etenee tosi nopsaan - muutaman päivän päästä on huhtikuu ja kolmen viikon päästä pääsiäinen! Työn täyteisen kevättalven jälkeen minulla on pääsiäisenä aikaa pysähtyä ja nauttia kotona oleilusta. Siksi onkin erityisen kiva koristella kotia pääsiäisasuun - jotain keltaista ja ehkä muitakin iloisen keväisiä värejä.



Ensimmäisenä pääsiäisestä minulle tulee mieleen keltaiset pienet narsissit. Tete a tete ruukkunarsissit aloittavat kevään. Heti kun pakkanen helpottaa ja päivälämpötila on plussan puolella, istutan ensimmäiset narsissit ruukkuun etupihan portaille asenteella ”jos kuolevat ostan uudet”. 



Tänä vuonna istutin ne maaliskuun alussa ja kauniita ovat edelleen vaikka muutamana päivänä tuli luntakin tuossa välissä. Viime viikonloppuna istutin narsissit vanhaan saunapataan pihatien alkuun. Siinä ne toivottavat iloisesti - tervetuloa kotiin!




Useana vuonna minun on pitänyt istuttaa kuihtuneet narsissit ruukuista maahan, mutta se on aina jäänyt tekemättä. Viime kesänä vihdoin kaivoin pari kuoppaa säälittävän näköisille kuivuneille narsisseille ja vippasin ne rinteeseen pihatien varteen. Ajattelin, että säästyypähän ainakin kompostista tilaa, kun laitan ne maahan. Uskoni niiden iskuvoimaan oli kovin olematon. Olinkin jo unohtanut koko jutun, kun pari viikkoa sitten huomasin pienet narsissinalut kurkkimassa maasta - olipa se ihana näky! Nyt käyn joka päivä niitä ihailemassa ja kannustamassa. 


Iloisenkeltaiset narsissit kukkivat myös virkatussa kranssista. 

Kevään tuloon kuuluvat myös ihanat sinivuokot, joita meillä kasvaa omenapuiden takana rinteessä. Tänä vuonna löysin ensimmäisen sinivuokon 8.3. ja nyt niitä on jo paljon.



Kun olin pieni meillä piilotettiin pääsiäisenä pääsiäismunia ja sitten niitä etsittiin kilpaa veljen kanssa. Sama perinne jatkui omien lasteni ollessa pieniä. Välillä pojat innostuivat etsimisestä niin paljon, että sain piilottaa suklaamunat moneen kertaan. Muutaman vuoden päästä perinne jatkunee, kun pikku prinsessa vähän kasvaa.



Tänä vuonna ajattelin hakea omenapuun oksan hyvissä ajoin sisään lämpiämään, jos saisin oksaan silmuja tai jopa kukkia. Katsotaan saanko ajoituksen osumaan kohdilleen. Iloiset virkatut pääsiäismunat pääsevät oksaan keikkumaaan.



Luonnonväreillä värjätyt pääsiäismunat ovat kauniita ja niistä on kiva tehdä joka vuosi vähän erilaisia asetelmia. Ne saa hyvin varastoitua ja pysymään ehjänä munakennoissa.



Keltaisten narsissien lisäksi muutkin sipulikukat ovat ihanan keväisiä. Helmililja on herkkyydessään yksi suosikeistani. Viime keväänä tein ovenpieleen kranssin valkoisista helmililjoista ja perunanarsisseista. Niiden kaveriksi pääsi pörröinen huovutettu pupujussi. Se oli aikas suloinen. Tänä vuonna tulijoita ilahduttaa virkattu narsissikranssi.





Leppoisaa kevättä!






Linkit ohjeisiin:

Narsissikranssi

Pupukranssi

Virkatut pääsiäismunat

Luonnonväreillä värjätyt pääsiäismunat





Kaunista kotiin - pikselivirkattu pellavatyyny

Kevät kolkuttelee ikkunan takana ja keväällä sisään hiipivät auringonsäteet tuovat mukanaan myös jokakeväisen kaipauksen uudistaa vähän sisustusta - perinteisesti aloitan uudistamalla sohvatyynyn tai pari. Kaivelin lankavarastojani ja löysin sieltä kaunista tummanvihreää pellavalankaa. Lappajärven Värjäämön Aivinan materiaali on Italiasta ja lanka on värjätty Suomessa. Langalla on avainlippu. 

Melkein kaikki meidän sohvatyynyjen päälliset ovat pellavaa. Mikähän pellavasta tekee minulle niin mieluisan?



Pellavaa pellolta

Kuitupellava on pitkävartinen ruohokasvi. Se on kasvuolosuhteiltaan vaatimaton, joten kasteluun ei tarvita paljoa vettä. Sillä on hyvä vastustuskyky tuhohyönteisille, joten torjunta-aineita ei juurikaan tarvita. Pellava onkin erittäin ekologinen tekstiilikuitu. 

Kasvin kukkiessa pellava nyhdetään juurineen maasta, jotta kuitu saadaan mahdollisimman pitkänä. Pellavan matka kuidusta langaksi vaatii monia työvaiheita. Nyhdetty pellava pehmennetään liottamalla kunnes kuitu irtoaa luusta. Kuivatut varret pehmennetään loukuttamalla pellavaloukulla. Jälkipuhdistus eli lihtaaminen poistaa lopun puumaisen osan. Pellavakuitua on viljelty Suomessa jo pronssikaudella. Koska työvaiheita oli useita, kokoonnuttiin pellavaa käsittelemään yhdessä. Pellavatalkoot olivat nuorten keskuudessa hyvin suosittuja, vaikka työ olikin raskasta ja pölyistä. Työtä tehdessä katsastettiin sopivia puolisoehdokkaita. Ja toki kunnon talkoiden jälkeen myös juhlittiin - syötiin hyvin ja saatettiin myös pistää pystyyn tanssit.



Pellavan ominaisuudet

Materiaalina pellava on kestävää - vanhan sanonnan mukaan pellava vaan paranee vanhetessaan. Pellavakuitu imee hyvin kosteutta ja hyvän lämmönjohtavuutensa takia se tuntuu kesällä mukavan viileältä. Koska pellavan elastisuus ja kimmoisuus on alhainen, se rypistyy helposti. Pellava hylkii likaa ja kuivuu nopeasti. Pellava on ollut arvokas materiaali - 1500-luvun Suomessa sitä käytettiin veronmaksuvälineenäkin. Osaltaan arvo tulee pellavan vaatimasta suuresta työmäärästä ja toisaalta pellavan hyvistä ominaisuuksista. Pellavan kaunis kiilto ohuessa materiaalissa tekee siitä myös hyvin juhlavan. Suomalaisessa perinnekulttuurissa pellava liitetään niin saunomiseen, vaatetukseen kuin juhlapöydän kattaukseen. Minusta pellavassa on parasta se miltä se tuntuu - se on hiukan karheaa, mutta tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Pellavalanka on kaunista - se näyttää melko rouhealta, mutta kaunis kiilto tuo siihen juhlavuutta.



Pikselivirkattu tyynynpäällinen

Tarvikkeet

n. 250 g Aivina 16/4 pellavalankaa, väri sammalenvihreä nro 26
35 cm vetoketju
vihreää ompelulankaa
ompeluneula
virkkuukoukku nro 3
sisätyyny 40x40 cm

Aivina 16/4 - rullassa on 250 g/600 metriä lankaa. Minulla tyynyyn ei ihan riittänyt yksi rulla. Varsinkin, jos käsialasi on tiukka, suosittelen varaamaan tyynyyn kaksi rullaa. 

Ohje

Käytettävät silmukat:
ps - piilosilmukka
kjs - ketjusilmukka
p - pylväs

1 krs. 6 kjs, aloita neljännestä ketjusilmukasta - 3 p
2. krs. Käännä työ, 6 kjs, jatka neljännestä kjs:sta, 3 p, yhdistä palat piilosilmukalla 1. kerroksen ketjusilmukkakaareen, 3 kjs, 3 p ketjusilmukkakaareen





3. krs. Käännä työ ja jatka kuten 2. krs. Joka kerros ruutuja tulee yksi lisää.





Kun työ on 40 cm aloita kavennukset.
Siirry 3 ps:lla palan toiseen reunaan, tee 3 kjs ja 3 p kuten aiemminkin. Jatka kerros loppuun, mutta älä tee lisäyskerrosta - käännä työ ja siirry 3 ps:lla ruudun toiseen reunaan. Nyt joka kerros ruudut vähenevät yhdellä. Jatka näin kunnes kaikki ruudut ovat kaventuneet pois.

Tee toinen samanlainen neliö. Ompele neliöiden kolme sivua yhteen pellavalangalla ja ompele neljänteen sivuun vetoketju ompelulangalla. Tyyny voi alkuun tuntua karhealta - pieni karheus kuuluu pellavaan, mutta pellava myös pehmenee käytössä. 



Tyyny on tosi ihana - ainakin mun ja Nasun mielestä❤️.


Nautitaan keväästä!










Lähteet:



Professional Blog Designs by pipdig